De Sinclair ZX Spectrum 48K

Mijn eerste schreden op het computer-pad deed ik in 1984 op een wonderlijk machientje, een Sinclair ZX Spectrum 48K, nog steeds verbaas ik mij over dit vernuftig machientje, 20 jaar later blijkt een leuk kleurig mailtje alleen al uitgegroeid tot 48Kb !, avonden .....  en nachten ben ik in de weer geweest met dat ding, veel plezier van gehad en erg veel van geleerd, vooral zuinig programmeren en slim met de zeer beperkte geheugenruimte omgaan !

 

 

De ZX-Spectrum, werd uitgebracht in 1982 en was de eerste kleuren computer, eerst alleen als 16K RAM model, uitbreidbaar naar 32/48K, maar al snel alleen nog geleverd als 48K model.

Specificaties:
3.5mhz Z80A processor, 16K ROM met BASIC interpreter en operation system.
256 x 192 pixel screen met 8 inkt en 8 papier kleuren, dat alles via de antenne ingang op je TV !.
1 channel sound via Intern luidsprekertje.

Alles in een uiterst compacte behuizing met "rubberen toetsjes" die soms wel meer dan 5 functies konden hebben, het was niet mogelijk basic commando's letter voor letter in te toetsen maar je vormde de basic commando's door op de juiste combinatie van toetsen op de juiste plek in je basic list te toetsen.

Later bouwde ik het hart van de Sinclair in in een echt toetsenbord zodat ik verlost was van die rubberen ondingen.

Ook het opslaan van programma's en data was een verhaal apart, je sloot de Sinclair aan op een (cassette)recorder en die geluidjes werden zo herkend, als je alles goed had ingesteld tenminste want als het geluid te hard of te zacht opgenomen was werd alles onherkenbaar voor de ZX en was alles verloren :-((  het kwam regelmatig voor dat het werk van de vorige dag (tot in de kleine uurtjes) de dag erna verloren bleek.

De microdrive die je via een interface aan kon sluiten was al weer een hele verbetering, maar liefst 100Kb kon op dat mini-cassete'tje en was een stuk sneller en praktischer dat de cassette recorder voor data opslag, helaas bleek ook dit mini wondertje niet geheel betrouwbaar maar ook dit was weer een stap voorwaarts.

Jammer genoeg was de zakelijke kant van Sir Clive Sinclair de uitvinder van al dit moois minder succesvol en kwam er te snel een einde aan dit pioniers verhaal.

De ZX Spectrum samen met een inteface 1 ingebouwd in een Low Profile toetsenbord en voorzien van reset knop en een RGB monitor uitgang, tevens is er een microdrive op aangesloten.

Cor

 All rights reserved © Free Bird NL  2000 - 2004